Brava3DTV vandaag van start op Astra 3

De eerste Nederlandse 3DTV-zender zal vandaag haar reguliere uitzendingen starten. Vanmiddag start het kanaal voor klassieke muziek, opera en ballet, Brava 3DTV met uizenden op de Astra 23,5 Oost-positie. De eerste periode zal Brava 3DTV free to air uitzenden. Het is het tweede Nederlandse 3DTV-initiatief; Ziggo startte samen met SBS Broadcasting met een 3DTV-Net5 demokanaal via de Ziggo-kabel.

Brava 3DTV is tot stand gekomen dankzij de inzet van SES Astra in Nederland (Bill Wijdeveld) en de initiatiefnemers van Brava (Jur Bron en Gerard Ardesch). Jur Bron zegt circa 50 produkties in 3DTV beschikbaar te hebben. Initieel zijn dit vooral opgewaardeerde HDTV-beelden; ook is Brava bezig om origineel 3DTV-produkties te verwerven voor uitzending en is het bezig om in Nederland 3DTV-registraties te laten maken. De bedoeling van de vrije uitzending op de Astra 3-positie is om distributie in Europa te verkrijgen voor Brava 3DTV. Brava is met de 3DTV-start beschikbaar in alle varianten, een SD-kanaal (alleen via de kabel onder de naam BravaNL), een HD-variant onder de naam BravaHDTV en inmiddels Brava 3DTV. Jur Bron ziet de start van het nieuwe kanaal vooral als een manier om 3DTV met echte mooie content beschikbaar te stellen en zo de nieuwe techniek verder uit te kunnen rollen. Behoudens de opgewaarde Net 5-SD-content op het demokanaal van Ziggo, is er geen echte content beschikbaar voor de  Nederlandse markt. Toen BravaHDTV van start ging was er een soortgelijke situatie.

SES Astra zal overigens op 19 december de wedstrijd Ajax-Feyenoord in 3D uitzenden via haar eigen demonstratiekanaal waarbij Eredivise Live samen met Endemol en SES Astra de trekkers zijn van dit initiatief waarbij de wedstrijd in 3D rechtstreeks zal worden uitgezonden.

2 thoughts on “Brava3DTV vandaag van start op Astra 3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *