Radio 227 en HitRadio Veronica stoppen met uitzendingen via de kabel

Op 3 januari 2011 stoppen Radio 227 en HitRadio Veronica met hun uitzendingen op de kabel. Radio 227 verklaarde middels een persbericht dat voor haar de kosten die ze aan auteursrechten (Buma en Sena) en toezichtskosten (Reclamecodecommissie en Commissariaat voor de Media) alsmede distributiekosten via de kabel dient te voldoen, niet langer kan voldoen. Ook verwijt de zender ‘valse concurrentie’ (o.a. publieke omroep) dat het de nek omdraait. Radio 227 biedt vooral easy listeningmuziek aan. De zender zegt via haar site jaarlijks 35000 euro nodig te hebben en heeft daartoe om op de kabel te kunnen blijven uitzenden. Radio 227 gaat wel door met uizenden via internet. Het huidige Radio 227 bestaat circa 8 jaar.

HitRadio Veronica stopt eveneens haar uitzendingen op de kabel. Een zegsvrouwe bevestigt tegenover DutchMedia het kabel-einde en wijst er op dat HitRadio Veronica per 3 januari 2011 een spinoff-kanaal is van Radio Veronica. Sky Radio Group (voor 85% in handen van Telegraaf Media Groep NV) heeft haar online-activiteiten gebundeld onder de naam SRG Online (waar ook internetstations als Sky Radio Lovesongs, Sky Radio NL en Veronica Rock Radio onder vallen).

HitRadio Veronica wordt daarbij niet langer als apart merk gepropageerd, maar als submerk. HitRadio Veronica zal via internet blijven uitzenden, en de programmering zal dezelfde blijven. De zender blijft volgens de zegsvrouwe een ‘bijzondere’ positie houden aangezien een eigen site heeft, een eigen ‘app’ via de smartphones en gepresenteerde programma’s. HitRadio Veronica startte op de kabel als TMF Radio op 27 december 2006 (toen nog met MTV Networks), en werd op 1 november 2009 HitRadio; sinds 1 september jl. draagt de zender de naam HitRadio Veronica. HitRadio Veronica zendt via nagenoeg alle kabelexploitanten analoog en digitaal uit; Radio 227 bedient op dit moment circa de helft van de Nederlandse kabelhuishoudens.

5 thoughts on “Radio 227 en HitRadio Veronica stoppen met uitzendingen via de kabel”

 1. Dit lijken me juist de zenders die een meerwaarde kunnen geven bij een vernieuwd DAB of opvolger ervan. Zo kan een ieder alsnog de zenders via (auto)radio ontvangen.

 2. Het wachten is op een goedkoop alternatief in Europa ala ‘Sirius / XM Satellite Radio’ zoals dat in de VS vrijwel standaard in iedere moderne auto zit zodat je dit soort thema zenders maar ook buitenlandse (online) radiozenders in je auto te beluisteren. Of een internet alternatief via je mobiele operator of een internet abo via Pioneer/Sony radio/cdspeler i.s.m. KPN,T-Mobile e.d.

  Zelf luister ik vrij regelmatig met mijn smartphone naar internet radio ook in de auto. Ik moet alleen nog een koppeling maken met mijn radio om een echt volwaardig geluid te hebben. Het gebruik van een sterkere antenne op de auto zal de stabiliteit van de ontvangst ook alleen maar ten goede komen.

 3. Op internet alleen nog een bandje! :S
  Al mijn favo zenders van de radio !!!
  Fijn hoor. Zo is het niet meer leuk !

  RIP Hitradio Veronica. Goodbye, Ruby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *