M7 Group (Canal Digitaal) schrapt een Nederlandse transponder op 19,2 Oost, 23,5 Oost nog belangrijker; BVN verhuist op Astra1

M7 Group SA, de operator van o.a. het merk Canal Digitaal schrapt de komende maanden een van drie voor Nederland bedoelde ‘eigen’ transponders op de belangrijke Europese satellietpositie Astra 19,2 graden Oost. Zoals langer het geval is, migreert M7 Group daarbij zenders van de 19,2 graden Oost-positie (Astra1) naar de 23,5 Oost-positie (Astra3). Enkele zenders worden herplaatst op de Astra1. Per 1 maart zullen de Film1- en Sport1-zenders, alsmede die van Eredivisie Live naar de 23,5 Oost-positie zijn gemigreerd, en daarbij de overgang hebben gemaakt naar MPEG4. Film1.1, Sport1 Live en Eredivisie Live zijn vanaf 1 maart alleen nog met de Hoge Definitie-versie beschikbaar voor satellietkijkers. BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen buiten Nederland/Vlaanderen zal per 1 april verhuisd zijn naar 12515 GHz H, waar deze sinds enkele weken op uitzendt. BVN zegt bij monde van netmanager Rene van Baaren dat deze door de situatie bij M7 Group verplicht dient te verhuizen. Volgens Van Baaren is in goed overleg daar een ruime overgangstermijn voor afgesproken opdat een campagne daartoe gestart kan worden en BVN-kijkers afdoende tijd hebben om over te schakelen. De BVN-uitzending op de Astra1 is de primaire Europese uitzendpositie voor de enige Nederlandstalige free-to-air zender op satelliet met een landelijke programmering.

Andrei Noppe, verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten van M7 Group zegt dat het vrijmaken van een transponder op de 19,2 graden Oost het voor M7 Group mogelijk maakt om te bezien of deze transponder voor bijvoorbeeld AustriaSat (Oostenrijks pakket van M7 Group) kan worden gebruikt of dat deze ‘terug’ wordt gegeven aan SES Astra, gezien de grote algemene vraag op de Astra1-positie. M7 Group zet in op uitbreiding van het zenderaanbod op de Astra3, nu het aldaar 5 transponder huurt en daarbij steeds vaker over aan het gaan is naar MPEG4. Volgens Noppe biedt het bedrijf klanten gunstige voorwaarden bij een overstap naar MPEG4, en worden er sowieso geen nieuwe ontvangers zonder MPEG4 verkocht. De uitzendingen op de Astra3 in MPEG4 bieden volgens de satellietoperator een efficientere manier om een breed aanbod te kunnen bieden voor klanten. Andrei Noppe stelt dat met de overgang naar Hoge Definitie (HD) een volgende stap wordt gezet. Noppe benadrukte dat het zeker niet de bedoeling is om binnenkort ook de ‘grote’ zenders als Nederland 1, RTL 4 en SBS 6 te vervangen door HD-versies. Noppe verwacht dat dat nog jaren en jaren zal duren voordat dat het geval is. Wel zullen Omroep Zeeland TV en TV Drenthe in het voorjaar – mede om financiele redenen overgaan in MPEG4. Voor de regionale publieke zenders is duidelijk dat daarnaast TV Noord, TV Oost, TV Gelderland en Omrop Fryslan TV in MPEG2 zullen blijven uitzenden. De toekomst van L1 TV, Omroep Brabant TV, TV Noord-Holland en TV Rijnmond op satelliet moet voor het eind van deze maand duidelijk worden, volgens Noppe. Vooralsnog blijft het wat betreft de regionale publieke radiozenders bij Radio Oost en Radio Gelderland. De M7 Group verantwoordelijke stelt dat het ook voor de zenders die overwegen te stoppen met satellietuitzendingen en waarmee geen overeenstemming is (thans neemt M7 Group de kosten hiervan voor haar rekening), een slechte zaak zou zijn, als er geen overeenstemming zou komen zowel voor de omroepen zelf als voor de kijkers.

One thought on “M7 Group (Canal Digitaal) schrapt een Nederlandse transponder op 19,2 Oost, 23,5 Oost nog belangrijker; BVN verhuist op Astra1”

 1. Hoi David,

  Langs deze weg wens ik een krachtig commentaar te geven op de handelswijze van M7, Canal Digitaal!!
  Als ex-dealer van CDS werd ik onlangs opgebeld door een klant die beweerde dat Nederland 1-3 binnen enkele dagen van de satelliet zouden gaan.
  De man echt in paniek……..
  Het call center zou later die dag terugbellen.
  Dit gebeurde ook………waar ik bij was.
  Als die klant niet over zou stappen naar Astra 3 dan zou de hel losbreken!!!
  Werkelijk waar te triest voor woorden!!!
  De man ging akkoord voor ik overleg kon hebben met die man.
  Echter,
  de man heeft een oudere Technisat schotel waar de DuoLNB niet in past.
  De man heeft een oudere TV, die nog prima voldoet.
  Kortom de man heeft NIETS aan het HD abonnement.

  Volgens meneer Noppe, worden er gunstige voorwaarden geboden.
  Ik beweer dat er gewoon misbruik wordt gemaakt!!
  Canaal Digitaal anno 2011!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *