RTL Nederland: gigantische winststijging bij tv-activiteiten

RTL Group heeft vandaag voor RTL Nederland Holding een gigantische stijging van winst voor rente, belasting en amortisatie gerapporteerd voor haar televisie-activiteiten.    Ten opzichte van 2009 boekten de Luxemburgse tv-zenders 67,9 % meer aan EBITA-winst, oftewel 89 miljoen euro op een omzet van 373 miljoen euro. De hoge winstgroei ten opzichte van de omzetgroei (17,3%) is gerealiseerd na een reorganisatie bij RTL Nederland en kostenefficienter werken, terwijl de RTL-zenders in Nederland goede kijkcijfers scoren, met name bij RTL 4.

RTL Group heeft in Nederland een marktaandeel van 41,2 % in de televisiereclamemarkt; in 2009 was dit nog 38,7 %. RTL Group schat in dat SBS Broadcasting (Net 5, SBS 6 en Veronica TV) circa 3,2 % van haar netto reclame-omzet zag stijgen, terwijl ze dat zelf met 17,2 % deed (gemiddelde 10,6%, cijfers SPOT). RTL Group stelt dat RTL Nederland  haar hoogste marktaandeel televisie heeft gehaald sinds 1999. Ook de betaaltelevisie-activiteiten van RTL Group in Nederland dragen bij aan de winst. In Nederland is RTL Nederland met RTL Lounge actief via de pluspakketten op kabel en IPTV.

Radio 538 en Radio 10 Gold alsmede de internetzender RTL Lounge Radio behaalden tesamen een omzet van 56 miljoen euro met een EBITA-winst van 21 miljoen euro. De winst van de radio-activiteiten was 2 miljoen euro hoger dan een jaar eerder, met een omzetstijging van 3 miljoen. Daarbij zij aangemerkt dat Radio 10 Gold voor januari 2010 niet in handen was van RTL Group en dat RTL Lounge Radio op 29 oktober 2009 van start ging. Overigens vallen onder de RTL-radio-activiteiten ook de internetactiviteiten van webradio.nl alsmede internetzenders als 538Juize en 53Z8.

RTL Nederland Holding behaalde in totaal een omzet van 429 miljoen euro (15,6 % meer dan een jaar eerder) en 110 miljoen euro EBITA-winst (52,8% meer). Daarmee is het Nederlandse smaldeel van RTL Group goed voor 7,7% van de totale RTL Group-omzet en 9,9% van de EBITA-winst. RTL Group behaalde in haar geheel een omzet van 5,591 miljard euro (8,4 % meer ten opzichte van 2009) met een netto winst van 730 miljoen euro (298 miljoen in 2009). Hierbij zij aangemerkt dat RTL Group SA de (verlieslatende) Britse zender Channel 5 in juli heeft verkocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *