Sanoma (67 %) en Talpa Holding NV (33 %) kopen SBS Nederland van ProSiebenSat.1 Media AG

De beursgenoteerde uitgever Sanoma en het mediabedrijf van John de Mol – Talpa Holding NV hebben aangekondigd SBS Broadcasting BV te kopen van ProSiebenSat.1 Media AG. Ook neemt Sanoma deel in een consortium met Corelio en Wouter Vandenhaute en Erik Watte om SBS Belgium NV (VT4/VijfTV) over te nemen. De overnamesom voor de Nederlandse en Vlaamse activiteiten die ProSiebenSat.1 Media AG verkoopt, bedraagt in totaal 1,225 miljard euro. Sanoma investeert in totaal 566 miljoen euro; Sanoma kondigde aan dat voor de transactie voor 859 miljoen euro aan leenfaciliteiten bij banken wordt uitgezet (bonds) waarbij BNP Paribas, ING Bank en Nordea betrokken zijn.

De Nederlandse SBS-activiteiten worden ondergebracht in de nieuwe entiteit Sanoma Images BV waar Talpa Holding NV voor 33 % in zal participeren. Naast Net 5, SBS 6 en Veronica zullen ook de uitgeef-activiteiten van SBS Broadcasting BV, zijnde Veronica Magazine (het grootste weekblad van Nederland) en Totaal TV onder Sanoma Images BV komen te vallen. Sanoma is al de grootste magazine-uitgever van Nederland. Opvallend is dat ProSiebenSat.1 Media heeft aangekondigd dat de productie-activiteiten onderdeel blijven van ProSiebenSat.1 Media, terwijl Sanoma heeft aangekondigd dat deze (SBS Productions) ook onderdeel zijn van de overname. Vermoedelijk gaat hierbij om productiebedrijf Sultan Sushi dat via Red Arrow Entertainment onderdeel is van ProSiebenSat.1 Media.

SBS Broadcasting BV boekte in 2010 een omzet van 316 miljoen euro; SBS Belgium NV en SBS Broadcasting BV samen boekten in 2010 een (pro forma) omzet van 404 miljoen euro met een EBIT (operationele winst voor belasting en rente) van 110 miljoen euro. In totaal telt SBS Broadcasting in Nederland 538 arbeidsplekken. SBS Broadcasting BV is sinds de zomer van 2007 onderdeel van ProSiebenSat.1 Media. ProSiebenSat.1 Media is voor 53 % in handen van de private-equity bedrijven KKR en Permira. Telegraaf Media Groep NV heeft 6 % in handen. Het omzetdeel van Sanoma vanuit Nederland stijgt met de overname naar 30 %, dat is nu 23 %.

Sanoma is al actief met televisie-activiteiten in het thuisland Finland met zenders als 4Nelonen, Jim en Liv alsmede abonneetelevisie-zenders van 4Nelonen. Ook is het in Hongarije actief met de themazenders Story4 en Story5.

Voor de overname van de Nederlandse ProSiebenSat.1 Media AG activiteiten waren eerder partijen als de Telegraaf Media Groep NV en de Persgroep NV (van de familie Van Thillo in Nederland met kranten en Q-Music actief) geinteresseerd in een overname, maar haakten af door een voor hun te hoge prijs. De Telegraaf Media Groep NV heeft een belang van 6 % in ProSiebenSat.1 Media AG, terwijl Cyrte Investments BV meer dan 20 % van Telegraaf Media Groep NV in handen heeft. Cyrte Investments is een investeringsbedrijf waarin John de Mol een essentiele investering heeft gedaan.

Talpa Holding NV die aankondigt 33 % van SBS Broadcasting BV over te nemen, heeft een belang van  26,3 % in de grootste concurrent RTL Nederland Holding (RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, Radio 538, Radio 10 Gold, RTL Lounge, RTL Nederland Productions e.d.). RTL Group SA heeft het controllerend belang van 73,7 % in RTL Nederland Holding. Talpa Holding NV en RTL Group SA hebben nog geen aankondigingen gedaan over wat deze nieuwe verhoudingen in de televisiesector voor het belang van Talpa Holding in RTL Nederland Holding betekent. Talpa Holding NV heeft het belang in RTL Nederland Holding sinds oktober 2007. De verwachting is dat RTL Group SA de aandelen aangeboden zal krijgen van Talpa Holding NV.

Overigens dient de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de overname van SBS Broadcasting BV door het Sanoma en Talpa-consortium nog goed te keuren voordat deze mag worden uitgevoerd. Sanoma is de nummer een in de magazines-markt, de nummer twee in de online media-markt en wordt met de overname de nummer twee in de televisiemarkt in Nederland.

In een persverklaring verklaart John de Mol dat de overname voor Talpa de mogelijkheid geeft om diens formats verder te kunnen ontwikkelen en produceren. De Mol ziet daarbij ‘een aantal denkbare combinatie met print en online-titels van Sanoma’. De Nederlandse Sanoma-topman Dick Molman biedt de overname een ‘unieke synergie’, waarbij Sanoma haar ‘digitale kennis en specifieke marketingkennis op diverse terreinen zoals vrouwen, food (culinaire zaken, red.), home deco en automotive’ inbrengt, Talpa programma’s inbrengt en SBS de tv inbrengt. Sanomadenkt dat met de overname een ‘totaalpakket’ voor elk ‘gewenst distributiekanaal’ (televisie, internet, mobiel, tablets en tijdschriften) geboden kan worden voor adverteerders en consumenten.

Volgens Sanoma Media Nederland-woordvoerster Dolly van den Akker  is het de bedoeling dat na overname de Raad van Commissarisen van SBS Broadcasting BV uit 6 personen zal bestaan waarbij Sanoma Media er 4 zal leveren; Talpa Holding zal twee personen afvaardigen. Details van de invulling zijn verder op dit moment nog niet bekend. De aanvraag tot overname zal spoedig bij de NMa worden ingediend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *