BVN: toekomst onzeker vanaf 2013

De toekomst van de internationale Nederlandstalige publieke zender BVN lijkt onzeker vanaf 2013. Op een begroting van 4,3 miljoen euro valt per 1 januari 2013 1,7 miljoen euro weg. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft formeel aan de stichting BVN aangekondigd te stoppen met haar financiering. BVN bestaat bij de gratie van de (financiële) participatie van Radio Nederland Wereldomroep (1,4 miljoen euro), de NPO en de Vlaamse Gemeenschap (1,2 miljoen). 2,1 miljoen euro gaat op aan de huur van satellietruimte om de zender te distribueren; verder moet BVN betalen voor de eindregie (665000), beperkte (in)directe produktiekosten (343000) en personele kosten (529000) en overige kosten. Na een verlies in 2009, draaide BVN in 2010 een positief exploitatieresultaat van 117000 euro, zo blijkt uit een aan DutchMedia verstrekte jaarrekening van BVN.

NPO-woordvoerder Bart Jochems zei desgevraagd tegen DutchMedia dat de vraag over het bestaansrecht van BVN niet ter discussie staat, maar dat zodra de beurs dicht wordt geknepen richting de Nederlandse Publieke Omroepen, de discussie opkomt over de dingen die je wel en niet moet financieren. Volgens Jochems geldt dat ook voor andere clubs. “Het is beter dit zo vroeg mogelijk te melden, dan kan BVN daar al rekening mee houden. Intern moet bij de NPO ook gesneden worden. Ook bij zaken die zinvol zijn.” Jan Hoek, voorzitter van BVN en algemeen directeur van RNW die de operatie BVN uitvoert, zegt dat naar de historie gekeken moet worden met betrekking tot de financiering van BVN. “De NPO heeft (destijds als NOS, red.) extra geld gekregen voor BVN. De vraag is of dit zo wel kan. Den Haag speelt een belangrijke rol. Wat RNW betreft blijft onze rol voor BVN ook in de nieuwe plannen overeind,” aldus Jan Hoek.

RNW staat immers zelf ook onder financiële druk nu de regering wil bezuinigen op de totale publieke omroep en kondigde een eigen voornemen aan de Nederlandse radio-uitzendingen niet langer als prioriteit te willen zien in een discussie over de toekomst van RNW. Daarbij zullen Nederlandstalige uitzendingen alleen nog in een ‘crisiszender en informatievoorziening voor expats’ functie worden ingevuld of door de NOS worden overgenomen. De NPO heeft overigens in relatie tot BVN aangegeven dat de programma’s van Nederland 1, 2 en 3 wel kosteloos beschikbaar zullen blijven voor BVN na 2013. BVN bestaat als BVN sinds 1998 en wordt wereldwijd meestal free to air (kosteloos beschikbaar) uitgezonden via de satelliet; en kent in sommige landen ook (digitale) kabeldistributie al dan niet in pluspakketten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *